- Majowo.sk

Čistenie a údržba záhradných slnečníkov - ako sa o slnečník starať?

list In: Záhrada

Aby záhradný slnečník slúžil dlhšie, je potrebné ho pravidelne čistiť a správne impregnovať. Spôsoby čistenia a impregnácie budú rôzne v závislosti od materiálu konštrukcie. Ako sa správne starať o záhradný slnečník?

Z čoho môže byť vyrobený rám záhradného slnečníka? 

Rám záhradného slnečníka môže byť vyrobený z rôznych materiálov - každý z nich si vyžaduje inú starostlivosť a správne uskladnenie. Populárnym riešením sú slnečníky s hliníkovým rámom. Sú to ľahké a trvanlivé konštrukcie, ktoré sú odolné voči korózii. Hliník je častým výberom medzi používateľmi. Zaujímavým a overeným riešením sú tiež slnečníky, ktoré majú oceľový rám. Vďaka použitému materiálu sú trvanlivejšie a ich celá konštrukcia je stabilnejšia.

Záhradné slnečníky v tradičnom vydaní majú často rám vyrobený z dreva, takého ako teak, eukalyptus alebo dub. Drevo dodáva slnečníkom elegantný vzhľad a je trvanlivým materiálom, ale vyžaduje si vyššiu starostlivosť a pravidelnú konzerváciu. Niektoré rámy slnečníkov sú vyrobené z odolných umelých materiálov, takých ako polypropylén alebo polykarbonát. Spomínaný materiál sa využíva hlavne pri menších plážových slnečníkoch.

Čistenie a údržba záhradných slnečníkov - od čoho začať?

Čistenie a údržba záhradných slnečníkov bude iná v zúvislosti od toho, z akého materiálu sú vyrobené. Dôležitý je rám, ako aj samotný baldachýn. Pred tým, ako prejdete k čisteniu, sa oplatí dôkladne skontrolovať slnečník, skontrolovať stav konštrukcie - či si nevyžaduje kvalitnejšiu opravu. Po tých činnostiach je možné prejsť k čisteniu. Prvým korokom je odstránenie väčšej špiny, takej ako napríklad prach alebo piesok, a následne môžeme prejsť k dôkladnému čisteniu celej konštrukcie.

V prípade modelov, v kotrých je baldachýn vyrobený z polyesteru, čistenie by sa malo začať od povysávania slnečníka, aby sme z neho odstránili nadbytočnú špinu a prach. V tomto prípade nepotrebujeme žiadny špeciálny prostriedok na čistenie záhradných slnečníkov. Stačí pripraviť roztok jemného čistiaceho prostriedku alebo mydla s vlažnou vodou. Následne pomocou mäkkej štetky alebo hubky jemne očistiť povrch materiálu slnečníka. Po dôkladnom umytí stačí prepláchnuť slnečník čistou vodou a nechať ho vyschnúť. Podobne môžeme postupovať s ľanovým alebo bavlneným baldachýnom. Bude však potrebné dodržiavať odporúčania producenta, pretože jemné materiály si často vyžadujú konkrétne dodržiavanie postupu počas čistenia. V prípade tkanín, ako ľan a bavlna, sa neodporúča používať silné vybielajúce prostriedky, agresívne čistiace prostriedky a horúcu vodu.

Čistenie záhradných slnečníkov - materiál rámu

V prípade slnečníka, ktorý má rám z dreva, je veľmi dôležitá impregnácia, ktorá vplýva na dlhší čas jeho užívania. Povrch rámu by sa mal najskôr jemne očistiť pomocou mäkkej štetky alebo hubky. Ďalším krokom je umytie ho vodou - na čistenie dreva sa neodporúča používať silné čistiace prostriedky. Po vyššie spomínanom čistení je najlepšie celok vysušiť uterákom a nechať slnečník na vzduchu až kým poriadne nevyschne. Posledným krokom je nanesenie špeciálneho laku alebo impregnátu, ktorý zabezpečí drevo pred atmosférickými podmienkami, ktoré môžu vážne ovplyvniť dĺžku užívania predmetov vystavených vonku.

Čistenie záhradných slnečníkov z hliníka je pomerne jednoduché. Stačí pripraviť v teplej vode jemný roztok s čistiacim prostriedkom alebo špeciálnym prostriedkom do čistania hliníka. Pred umytím je potrebné odstrániť nečistoty, ktoré môžu vzniknúť počas používania alebo uskladnenia slnečníka. Následným krokom je pretretie konštrukcie pomocou jemnej hubky, ktorú sme namočili v skôr pripravenom roztoku. Po umytí a odstránení škvŕn a nánosov špiny je potrebné vysušiť slnečník. Posledným krokom je impregnácia konštrucie špeciálnym prostriedkom určeným do hliníka. Podobne postupujeme v prípade slnečníkov s oceľovým rámom, pričom by sme mali užiť prostriedky určené vlatstne do toho materiálu.

Vďaka pravidelnému čisteniu a údržbe poslúži záhradný slnečník rozhodne dlhšie. Oplatí sa starať sa o konštrukciu - čistenie si nevyžaduje väčšiu námahu a nezaberá dlhý čas. 

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December